svampekjole

Samarbejdsprojekt

Under tilblivelsen af bloggen faldt jeg over nogle billeder der aldrig rigtigt er blevet vist. Jeg var en del af et projekt sat i værk af skrædder Gry Hesbjerg “Kostumeskrædderiet”

Vi startede med en snak om materialeprøver og udtryk og udfra dette arbejdede scenograf Johanne Eggert med de endelige skitser til disse kjoler “wearables”. Blandt de fotos jeg viser, er der også et par af   Johannes skitser. Da de endelige skitser og udtryk var besluttet, kunne både Gry og jeg gå i gang. Gry med mønsterkonstruktion og jeg gik igang med prøver, for at finde de rigtige farver og udtryk. Derefter blev det endelige materiale valgt ud fra prøverne, og jeg lavede det filtede materiale klar til Gry som fik de hvide stykker sat sammen til denne drøm af en kjole, og modisten Sabine Trabjerg, som er mester for disse flotte hatte.

 

blomster

Opslåede aftenskole kurser

Her kommer lige et indlæg om et par kurser som ligger lige om hjørnet. (du vil altid kunne finde disse info under kursusmenuen)

Florlette sommerkjoler

Weekend 11 – 12 marts 2017 i AOF Gundsømagle –

Tilmelding hos AOF Gundsø, Sognevej 4B, Gundsømagle, 4000 Roskilde, Telefon 46730961, aof@aof-gundsoe.dk

Eco-Print 

Lørdag d. 22 april 2017 i AOF Gundsømagle –

Tilmelding hos AOF Gundsø, Sognevej 4B, Gundsømagle, 4000 Roskilde, Telefon 46730961, aof@aof-gundsoe.dk

håndlavet sæbe

Sæbe eller ej

Jeg har de sidste 15 år undladt at bruge sæbe når jeg arbejdede med filt, fordi jeg ikke fandt det nødvendigt. De uld fibre vi har til rådighed i dag, står nærmest i kø for at krympe og trække sig sammen, hvis vi udsætter dem for fugt og bevægelse, hvilket er de to eneste ting der skal til for at få uld til at filte. Når det er sagt så kræver det lige en forklaring, jeg har tidligere arbejdet mest med beklædning og boligtekstiler, hvilket oftest starter med at blive forfiltet inde i et medie, det kan være bobleplast, bambus rullemåtte, foerstof eller almindelig afdæknings plast. Det betyder, den første del af filt processen foregår ved at din uld er stænket med rent varmt vand, og derefter rullet ind i et af de nævnte medier, derfor behøver du ikke sæbe i denne process. (det er min erfaring)

Selvfølgelig skal du bruge sæbe hvis du vil arbejde med f.eks. sko, tasker eller objekter som bliver formet over en skabelon. Det er klart du ikke kan massere med rent vand ovenpå en bunke uld, der har du klart brug for sæben som glidemiddel. Gennem årene har jeg til dette formål haft forskelligt sæbe som foretrukken, først var det sæbespåner, senere flydende brun sæbe som jeg stadig bruger.

MEN indenfor det sidste år er jeg begyndt at lave min sæbe selv. Så jeg kan godt sige jeg er blevet selvforsynende med sæbe til håndvask, brusebadet og det sidste jeg også bruger den til er filtningen. Jeg syntes det er vanvittigt sjov at eksperimentere med så jeg lærer noget nyt hver gang. Skønt er det også at vide der ikke er noget overflødigt, eller ekstra tilsat, kun de 5 ingredienser der skal til for at fremstille sæben. Når du laver sæber kan ende stykkerne i den blok du støber godt blive skæve og ujævne, dem har jeg skåret væk, og gemmer dem så til en senere sæbeproduktion. (det er dem du ser som tern i de lyse sæber med mørke brune tern)

Jeg har lige opdaget at flere af planterne til plantefarvning også kan bruges til at give sæberne farve. Så hænger det hele jo meget godt sammen at planterne kan bruges til farvning og farvning/ecoprint og til sæbefremstilling, så er de vel berettiget til en plads i skabet.

 

eucalyptus

Eco-print og bejdse

Sidste år besluttede jeg at lave nogle forsøg med at bejdse mit filt og silkefibre materiale før jeg gennemførte selve plantefarvningen.

Som du kan se på billedet, er der temmelig stor forskel på hvordan prøverne ser ud efter de er blevet bejdset (venstre del af bogen). Det betyder de i mit tilfælde, fordi jeg har 5 forskellige bejdser + en ubehandlet at jeg efter indfarvningen ender med 6 forskellige nuancer (højre del af bogen). Jeg har prøvet at bejdse med kopper, jern i to opløsninger, alun, rabarber blade afkog som bejdse og så en prøve uden nogen bejdse. Dette kan man jo bruge fremadrettet når man planlægger sine indfarvninger og print.

 

prøver, test

 

Jeg kan anbefale dig denne bog, “Wild Color” Forfatter Jenny Dean, det er ikke en bog om eco-print men om plantefarvning og planter, der er masser af nyttig viden, bl.a. om brug af bejdse som jo fint kan overføres til eco-print. Hvis du ikke har lyst til at gå igang på egen hånd, så har jeg et kursus i AOF Gundsø Magle, uden for Roskilde lørdag d. 22 april 2017. Se mere under Opslåede aftenskolekurser.